I photocopied the page where the recipe was and took my precious little bounty back home. I was all ecxited by my find. A few days later, I finally tested it and I must say that I was blown away by my discovery!
"Dukkah" is a highly versatile Egyptian spice blend made of coarsely ground nuts and finely powdered seeds that have been previously roasted. The combination of those ingredients vary depending on the cook as there is not one mix existing, but many. It can somehow be compared to it's Israeli/Palestianian/Lebanese/Jordanian cousin called "Za'atar".
"Dukkah" has been part of the Egyptian cuisine since the time of the Pharaohs and is used throughout the Middle East. Traditionally, it is eaten by dipping fresh "Eesh Baladi" bread (see recipe 1 & recipe 2) into olive oil and then into the nut/seed spice mixture.
This spice mix is really terribly addictive, delightfully fragrant and unique. With it's pleasant crunch and scrumptious smoky taste, it transforms any simple dish into something original and extremely flavorful. Heavenly aromatic!
Taste it and you'll adopt it!!!
~ Dukkah ~
Recipe taken from the magazine "Australian Women's Weekly", November 2007 and adapted by Rosa @ Rosa's Yummy Yums.
Makes 2 1/2 Cups.
Ingredients:
2/3 Cup (110g) Blanched almonds
2/3 Cup (110g) Hazelnut
1/2 Cup (57g) Sesame seeds
1/4 Cup (20g) Coriander seeds
2 Tbs Cumin seeds
2 Tsps Freshly ground black pepper
2 Tsps Fine sea salt
Method:
1. Preheat the oven to 180° C (350° F).
2. Spread almonds and hazelnuts on oven trays.
3. Roast in oven about 10 minutes or until toasted.
4. Transfer hazelnuts to a clean tea towel and rub nuts in tea towel to remove as much of the hazelnut skin as possible.
5. Let cool.
6. Meanwhile, toast sesame seeds in a medium dry frying pan over low heat, stirring occasionally until golden brown.
7. Transfer sesame seeds to a large heatproof bowl.
8. Let cool.
9. Process almonds and hazelnuts, until chopped finely.
10. Add to sesame seeds.
11. Combine coriander and cumin seeds in same medium dry frying pan, cook over low heat, stirring occasionally until fragrant.
12. Let cool.
13. Grind seeds using a mortar and pestle or spice grinder.
14. Add ground seeds to almond mixture with pepper and salt. Mix well.
15. Store in airtight jars.
Remarks:
If you don't want to use a mortar and pestle to grind the seeds, then I recommend you to use 20g ground coriander and 2 Tbs ground cumin that's you'll very lightly toast/roast until fragrant. Be very careful, not to burn the spices!
Store in airtight jars/containers for up to a month.
Serving suggestions:
Dukkah is delicious with olive oil and bread, sprinkled over salads, hard boiled eggs, vegetables, pasta dishes, dips or soups.
"Dukkah" can replace breadcrumb dressing and can be used to coat meat, fish, seafood, tofu steaks or slices of cheese, etc..
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~ Dukkah ~
Recette tirée du magazine "Australian Women's Weekly", November 2007 et adaptée par Rosa @ Rosa's Yummy Yums.
Donne 2 1/2 tasses.
Ingrédients:
110g d'Amandes blanchies
110g de Noisettes entières
75g de Graines de sésame
20g de Graines de coriandre
2 CS de Graines de cumin (kamoun)
2 CC de Poivre noir fraîchement moulu
2 CC de Sel de mer fin et non-blanchi
Méthode:
1. Préchauffer le four à 180° C.
2. Mettre les amandes et les noisettes sur des plaques de cuisson.
3. Faire torréifier pendant envirant 10 minutes, ou jusqu'à ce qu'elles soient dorées.
4. Mettre les noisettes dans un linge propre et frotter afin d'enlever leur peau.
5. Laisser refroidir.
6. Faire dorer les graines de sésame dans une poêle à frire, tout en remuant à intervals réguliers.
7. Mettre les graines de sésame dans un bol et laisser refroidir.
8. Mettre les amandes et les noisette dans le bol d'un mixer et hacher très finement.
9. Ajouter ce mélange aux graines de sésame.
10. Mettre les graines de coriandre et de cumin dans une poêle et faire cuire (torréfaction), à feu doux, jusqu'à ce qu'elles dégagent un fort parfum.
11. Laisser refroidir.
12. Dans un mortier, réduire le cumin et la coriandre en fine poudre.
13. Ajouter au mélange amandes/noisettes/sésame.
14. Ajouter le poivre moulu et le sel, et bien mélanger.
15. Mettre dans deux pots hermétiques.
Remarques:
Si vous ne voulez pas passer par l'étape du mortier, alors vous pouvez utiliser 20g de poudre de coriandre et 2 CS de poudre de cumin que vous ferez chauffer dans une poêle, à feu doux, pendant quelques minutes, jusqu'à ce qu'elles dégagent un fort parfum. Attention, à ne pas brûler vos épices!
Conservez votre Dukkah dans un pot hermétiquement fermé pendant 1 mois.
Idées de présentation:
Ce mélange d'épices est délicieux avec du pain trempé dans de l'huile d'olive, saupoudré sur vos salades, oeufs durs, légumes, plats de pâtes, dips ou soupes.
Le "Dukkah" peut même être utilisé comme panure pour vos viandes, poissons, fruits de mer, steaks de tofu et tranches de fromages, etc..
Rosa - This spice mix sounds very good, I'm going to try it next time I bake fish. Thank you for sharing the recipe!
ReplyDeleteJ'adore cette idée de mélange d'épices et de le déguster avec pain et huile d'olive...Mmmmm.
ReplyDeleteim not so familiar with this egyptian spice..but your photos are sooo tempting!!
ReplyDeleteTotaly interesting this spice mixture!
ReplyDeleteI'm one to always try new things... and that deserves a look into!
Thanks for the tip, Rosa!
Coucou Rosa !
ReplyDeleteJe trouve cette idee tres interessante ! Merci beaucoup pour ce partage... j'aime vraiment et j'imagine deja les utilisations... a la hauteur des pharaons... Ouah !
Bonne semaine !
Bises
Une recette très séduisante qui me plait beaucoup !
ReplyDeleteVraiment sympa ce mélange d'épices. Toutes ces céréales et épices sont un régal.
ReplyDeletemagnifique mélange gourmand que tu nous propose là !
ReplyDeleteWe are in our way back to France so.....i hope to see you soon :-)
take care
shame on me !! Je n'ai pas encore deguste ce que tu m'as offert l'autre jour !! Je m'y mets :)
ReplyDeleteCorinne
pour paner ca doit etre excellent!!!merci
ReplyDeleteSounds like an absolutely wonderful blend, thanks for a great share!
ReplyDeleteSounds marvelous - I love spice blends!
ReplyDeletesuperbe idée! merci de nous la communiquer :-)
ReplyDeletej'adore l'idee de tremper du pain dans de l'huile d'olive puis dans ce melange.
ReplyDeleteI love Dukka or za'atar sprinkled on pita breads or mixed in with goats cheese for a wonderful spread:D
ReplyDeleteLovely and aromatic!!
ReplyDeleteI have a surprise for you ..Check my blog!!
Je ne connaissais pas du tout et je suis ravie de découvrir ! Ce mariage de fruits secs et d'épices doit être un vrai bonheur en bouche :)
ReplyDeleteAnother recipe that I'll have to try. I'm just short of sesame seeds otherwise I have the rest of the ingredients. Next time in town ... I'm adding them to my grocery list right now!
ReplyDeleteHummmm tant de bonnes choses à faire avec ce mélange d'épices.
ReplyDeleteMerci pour toutes ces idées et pour la recette bien évidemment.
I discovered Dukkah myself last winter and it has been a happy association!
ReplyDeleteI find this blend is very versatile. It seems a little sprinkle of dukkah can add dimension and flavor to all kinds of things.
You are one true genuine exotic spices lover and continue to impress me by your exotic discovery!
ReplyDeleteI love dukhah and homemade would be so much better than store-bought. Thx for sharing your recipe.
ReplyDeleteI can see why this would be addictive! I'm still looking for recipes for my Middle Eastern themed birthday party dinner...I'm bookmarking this recipe!
ReplyDeletepour moi c'est une découverte , je ne connaissais pas
ReplyDeletemerci pour ce partage
Très très tentant ! J'ai bien envie d'essayer !
ReplyDeleteHaven't tried dukkah before, but definitely curious about this spice mix. Thanks for the recipe!
ReplyDeleteJ'imagine déjà ce mélange sur une patate douce cuite dans les braises! Fendue par le milieu, un filet d'huile et ce mélange d'enfer qui pourrait nous conduire au paradis! Merci
ReplyDeletesomething familiar:)....
ReplyDeleteThis blend sounds heavnly. I'm bookmarking this.
ReplyDeleteSounds like just my kind of blend! I'd be curious to see how home cooks vary it to make it more similar to za'atar.
ReplyDeleteAri (Baking and Books)
En voilà une sublime découverte! Je me note la recette dans un coin et dès que je rentre de vacances je m'en fait un pot pour mes futures salades... ou en panure encore meilleur :-)
ReplyDeleteI love this recipe. I am going to try it soon.
ReplyDeleteJe connais pas du tout mais en voir la liste des ingrédients je l'imagine très bien dans ma salade.
ReplyDeleteMerci pour cette belle découverte.
You know you're really passionate (read crazy :) ) about blogging when you think of it at work and when you call a photocopied page as 'precious bounty' :D
ReplyDeleteBeing from India, we come across a whole host of spices but I've never seen/heard of this combination of nuts, sesame and spices before. I love the aroma of hazelnuts alone (thats my favorite coffee flavor :) ) so I can imagine how fragrant this spice must be. Enjoy :)
Wow! I just love nuts and seeds. I will have to try this!
ReplyDeleteGreetings,
Tiina
I absolutely love dukkah! I use it to make a crust around chicken goujons - it's fantastic - works really well giving great crunch and flavour.
ReplyDeleteIt's been a year since I've had dukkah! Must make again...
ReplyDeleteHi, Rosa's Yummy!
ReplyDeleteGreat menu and good food.
Happy week for you.
Oh this is so cool!
ReplyDeleteI've never made this spice blend but love all the ingredients (coriander, almonds, and hazelnut in particular). Now I MUST try it for myself.
ReplyDeleteMUST.
Now for recipes to use it in. Off to find a few cookbooks.
Blessings!
Lacy
Looks very tempting! Thanks for sharing this recipe with us.
ReplyDeleteBTW your close-shot pictures are really beautiful.
oh I am drowning with allthis lovely spice, wow! I will make some this weekend!
ReplyDeleteMerci, je suis bien tentée aussi !
ReplyDeleteOh, Rosa! I would become addicted to this, I can tell! Wonderful!
ReplyDeleteAbsolument irrésistible j'ai trop envie d'essayer ta recette !!!
ReplyDeleteGrandiose comme recette ! C'est juste ce que j'aime, le cumin un peu moins. A faire très vite, en adaptant, une suggestion ?
ReplyDeleteTHANKS FOR ALL YOUR KIND COMMENTS!
ReplyDeleteCHEERS;
ROSA
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MERCI POUR TOUS VOS COMMENTAIRES!
BISES,
ROSA
SHA: Merci! Sans le cumin, le Dukkah serait très différent... Pourquoi ne pas le remplacer par du paprika fumé?
ReplyDeleteCe mélange d'épices et de noix me semble très intéressant. Il me faudra l'essayer bientôt.
ReplyDeleteJe garde la recette, il me semble que ça doit être délicieux sur les avocats, miam...
ReplyDeleteQuite unbelievable, I just tried it and it tastes wonderful! Thanks Rosa!
ReplyDeleteROBERT: Thanks! I'm glad you like it. :-)
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