I've also always loved smoked kipper fillets (in a tin/Appel brand) as they are healthy, incredibly delicious, cheap, very convenient and can be used in so many ways in order to make quick, easy, toothsome as well as quality meals...
So, for the farewell dinner that we organized on the occasion of our friends Jessica (see her blog "In Search Of Desssert") & Jonathan's definitive departure from Switzerland (they are going to start a new life in Austin, Texas), I decided that it would be a good idea to whip up some lip-smackingly luscious "Smoked Herring (Kippers) Rillettes" in order to serve them with my delightful "Hazelnut Golden Raisin Baguette" (see The King Arthur Flour recipe here).
These scrumptious and well-balanced rillettes were very popular and so was the bread. Both disappeared very rapidely. A real delicacy!
~ Smoked Herring (Kipper) Rillettes ~
Recipe by Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2009
Makes enough paste to fill 5 espresso cups.
Ingredients:
125g Smoked herring fillets (tin), drained
150g Cream cheese
1/2 Tsp Preserved lemon puree (see remarks)
1 1/2 Tbs Lemon juice
2 Tsps Capers, washed, drained and coarsely chopped
1/4 Tsp Piment d'Espelette (see remarks)
1 Pinch Paprika
1/2 Tsp Walnut oil (optional)
20g Chives, finely chopped
Salt, to taste
Pepper, to taste
Method:
1. With the help of a fork, crumble the fish fillets very finely.
2. Add all the other ingredients and work the mixture into a homogenous paste.
3. Pipe the paste (or drop spoonfulls of it) into espresso cups.
4. Refrigerate 1 hour before serving (see remarks).
Remarks:
To make the preserve lemon puree, take a slice/piece preserved lemon and puree it with a fork. If you don't have any preserved lemons, just use the same quantity grated lemon.
Piment d'Espelette or Espelette peppers is a Basque chili powder. If you can't find any, use the same quantity of any chili powder.
I recommend you to keep the rilletttes in the fridge, overnight as the flavors tend to develop better that way.
Serving suggestions:
Serve this spread with "Lavash Crackers", "Oatcakes", "Smoky Chili Crackers", "Tiny Curry Scones", "Matzoh Sheets" or homemade bread (see bread recipes).
***************
~ Rillettes A l'Harreng Fumé ~
Recette par Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2009.
Pour 5 tasses à espresso.
Ingrédients:
125g de Filets de hareng fumé (conserve), égouttés
150g de Cream cheese (type Philadelphia)
1/2 CC de Purée de citron confit (voir remarques)
1 1/2 CS de Jus de citron
2 CC de Câpres, lavées, égouttées et hachées grossièrement
1/4 CC de Piment d'Espelette
1 Pincée de Paprika
1/2 CC d'Huile de noix (en option)
20g de Ciboulette, finement hachée
Salt, à volonté
Poivre, à volonté
Méthode:
1. A l'aide d'une fourchette, émietter (finement) les filets.
2. Ajouter tous les autres ingrédients et bien mélanger afin d'obtenir une pâte homogène.
3. Remplir chaque tasse à l'aide d'une poche à douille (ou à la cuillère).
4. Réfrigérer au moins une heure avant de servir.
Remarques:
Ecraser le morceau de citron confit à l'aide d'une fourchette, ainsi vous obtiendrez une purée. Si vous n'avez pas de citrons confits, alors utilisez la même quantité de zeste de citron.
Le Piment d'Espelette est une poudre de piments doux en provenance du pays basque. Si vous n'en trouvez pas, alors vous pouvez utiliser la même quantité de piment en poudre.
Je vous recommande de garder les rillettes pendant au moins toute une nuit au frigo car, de cette manière, les saveurs se développent mieux.
Idées de présentation:
Servez ces rillettes avec des "Crackers Lavash", des "Palets A l'Avoine/Oatcakes", des "Crackers Au Piment Fumé", des "Minis Scones Au Curry", du "Pain Azyme" ou du pain maison (voir mes recettes).
Recette par Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2009.
Pour 5 tasses à espresso.
Ingrédients:
125g de Filets de hareng fumé (conserve), égouttés
150g de Cream cheese (type Philadelphia)
1/2 CC de Purée de citron confit (voir remarques)
1 1/2 CS de Jus de citron
2 CC de Câpres, lavées, égouttées et hachées grossièrement
1/4 CC de Piment d'Espelette
1 Pincée de Paprika
1/2 CC d'Huile de noix (en option)
20g de Ciboulette, finement hachée
Salt, à volonté
Poivre, à volonté
Méthode:
1. A l'aide d'une fourchette, émietter (finement) les filets.
2. Ajouter tous les autres ingrédients et bien mélanger afin d'obtenir une pâte homogène.
3. Remplir chaque tasse à l'aide d'une poche à douille (ou à la cuillère).
4. Réfrigérer au moins une heure avant de servir.
Remarques:
Ecraser le morceau de citron confit à l'aide d'une fourchette, ainsi vous obtiendrez une purée. Si vous n'avez pas de citrons confits, alors utilisez la même quantité de zeste de citron.
Le Piment d'Espelette est une poudre de piments doux en provenance du pays basque. Si vous n'en trouvez pas, alors vous pouvez utiliser la même quantité de piment en poudre.
Je vous recommande de garder les rillettes pendant au moins toute une nuit au frigo car, de cette manière, les saveurs se développent mieux.
Idées de présentation:
Servez ces rillettes avec des "Crackers Lavash", des "Palets A l'Avoine/Oatcakes", des "Crackers Au Piment Fumé", des "Minis Scones Au Curry", du "Pain Azyme" ou du pain maison (voir mes recettes).
Kippers and sardines are also very good for your skin with their essential oils. Si yous see the benefits to having this lovely spread serves two purposes.
ReplyDeleteCa à l'air vraiment délicieux ! Good for a going away party, although they may have a hard time leaving :-)
ReplyDeleteJ'aime bien ca, ca m'arrive d'en faire, a peu pres les memes, ou vaec du maquereau fume. Simple et bon.
ReplyDeleteA gorgeous spread Rosa...I love the pictures too!
ReplyDeletemiam miam! ça donne envie ça!!!
ReplyDeleteWow sounds yummy and delish...
ReplyDeleteEn un mot, j'adore. Il faut absolument que je tente avec la purée de citron confit et le cream cheese. Merci Rosa.
ReplyDeleteHi Rosa, it's so lovely to be blogging once again and viewing your creations!
ReplyDeleteI adore spreads which as you say are very versatile to use. Your kipper spread looks very good a must try!
Rosie x
sur une tranche d'un de tes pains maisons, oui, oui , oui !!!
ReplyDeletesur un toast c'est le reve!
ReplyDeleteJe vais la mettre de côté de suite, mon mari va adorer !
ReplyDeleteBises
Lovely spread! I wish I could try it!
ReplyDeleteI never eaten smoked herring before, it sounds so delicious. Love capers, love walnut oil, so I'm going to really enjoy this rilettes.
ReplyDeleteCheers,
Elra
Excellente tes rillettes ! Ca c'est un truc à tester absolument !
ReplyDeleteoh les rillettes que j'ai eu la chance de gouter hier midi !!! delicieux effectivement :) Merci encore pr hier Rosa !
ReplyDeleteI think my D would really love this recipe. Next time I'm in town I'm going to get a can of smoked kippers and try this out. I've earmarked this recipe.
ReplyDeleteMmmm.......je vois très bien ces rillettes sur une belle tranche de mon pain maison. Merci Rosa, je vais tester.
ReplyDeleteMon homme adore... comme moi, je ne suis pas une fan de hareng, je ne lui en fait pas souvent. Bises.
ReplyDeleteHi Rosa!
ReplyDeleteYou targeted right! I "faint" for smoked herring...I ate them since a kid. Everything so yummy in this recipe!
I understand why vanished so quickly :) now I'm very hungryyy!
Magnifique cette recette! J'ai prochainement des invités à surprendre... Illico presto au menu! Bonne soirée. Bz
ReplyDeleteRosa, j'ai une confession à te faire... si ce n'était pas du fait que je t'adore et que j'aime beaucoup venir te voir, je ne serais pas passée aujourd'hui... hummm... parce que je déteste le poisson! En fait, je déteste tout ce qui vient de la mer (shut! j'ai pas envie de me faire tabasser par les autres, quand ils l'apprendront! LOL).
ReplyDeleteMais bon, je n'ai qu'à faire semblant qu'on parle ici de jambon, de canard ou de porc... et tout ça me parait bien beau et bien goûteux!!! LOL
Des harengs!....c'est pour moi, ça!...
ReplyDeleteVIBI: Je te comprends... J'adore le poisson, les crevettes et certains autres crustacés, mais je ne suis pas très fruits de mer (ça dépend). Voilà, imagine que l'ai utilisé du jambon ;-P!!!
ReplyDeleteHumm, c'est rudement bon !!
ReplyDeleteExcellente recette.
Tout à fait le genre de tartinade que j'adore... avec du hareng c'est très original, ça change des sardines et du maquereau. Tes photos sont délicieuses en plus!
ReplyDeleteavec des crackers maison..j'adore
ReplyDeleteThanks for mentioning our bread recipe. Your blog is lovely, I really enjoyed the serving suggestion of the espresso cups.
ReplyDeleteHappy Baking!
MaryJane @ King Arthur Flour
Miam! J'adore ta recette: elle est si fraîche! J'en profite aussi pour te souhaiter la bonne année (même si en retard on dit que tant qu'on le fait en janvier c'est valable ;-)) bises!
ReplyDeleteBonsoir Rosa!J'adore les rillettes de poisson, ta recette me plaît beaucoup!!!çà donne envie de se servir!!!Huuuummm!!!Merci!
ReplyDeleteJe ne connaissais pas ce genre de tartinade. Ca à l'air tellement délicieux.
ReplyDeleteWow - this looks really tasty, Rosa!
ReplyDeleteMARY JANE @ KAF: Thanks for passing by. This bread is gorgeous! I've already made it a few times and it's always very successful. KAF has such great recipes!
ReplyDeleteI totally agree with you Rosa about pastes, I love all kinds of spreads and pastes especially because they are quick to prepare.
ReplyDeleteI have never seen tined kippers here but I would love to try this. :-)
Humm, it look great!!J'aime bien ce genre de recette que je ne pense jamais à faire, heureusement que tu es là!!!
ReplyDeleteÇca fait une éternité que j,ai aps mangé de matzo.Quand j,étais aux études je travaillais dans un hopital gériatrique juif qui observait la kasshrout et il y,en avait pour la pessah.J,adore ces ''craquelins''...
ReplyDeleteBises!
my british husband has told me scary stories of kippers he used to eat as a child and i think he needs a reintroduction. maybe this is a good way?
ReplyDeletewe just did salmon rillettes on our blog and used butter as the "binding fat" - yours is def. a lighter version w/ the cream cheese - very interesting addition with the walnut oil.
Bon, là, avec le café, il est un peu tôt...
ReplyDeleteNéanmoins, j'ai bien envie de repasser me faire un petit toast dans la journée!
Bises
I can imagine how wonderful it must have tasted. Must try this.
ReplyDeleteein rassiger Brotaufstrich, der mir gefällt. lg
ReplyDeletehummm j'adore les rillette, super j'y penserais la prochaine fois! merci
ReplyDeleteI am not sure of theingredients yet, but I do love the pics.. Looks really tempting:-)
ReplyDeletehummm...trop trop bonnes ces rillettes...il faut que j'essaye...
ReplyDeletebisous
What a great idea for these 'credit crunch' times! And so good for us, too!
ReplyDeleteIt's very healthy and yummy. A good alternative to Tuna : )
ReplyDeleteMmmm doesn't this look so good! Love fish rillettes and this looks good and tangy, just like we love. (I love Matzoh too)
ReplyDeleteAdoro le tue ricette sono carica di copie e sto provando a farle tutte...siccome sono appassionata di questo gustoso pesce mi riservo di farla di sicuro...sei bravissima e amo il tuo modo di scrivere...presto un post su di te nel mio blog.
ReplyDeleteBaci :)
ps: t'avvertiro'...scusa se ti scrivo in italiano ma mi viene molto piu facile spero tu capisca tutto.
j'aime le hareng et préparé ainsi je pense qu'il plairait a ma petite famille qui elle , n'en est pas trop gourmande
ReplyDeletebises
MARILUNA: Grazie! Io capisco tutto ma è molto difficile per me di scrivere in italiano... Tes gentils mots me font plaisir! Baci!
ReplyDeleteLovely recipe Rosa :-)
ReplyDeleteThis sounds delicious, I made something similar with smoked trout once.
ReplyDeletethe spread was amazing, but i think that these are the best food photos i have seen on your blog.
ReplyDeleteI have never tried kippers before, but I do like small, salted fish!
ReplyDeleteLove your rillettes, I hope to master terrines and the like this year.
I love everything about these rilletes...smoky, seafood, spices...Yum!
ReplyDeleteWhat a great party dish! I just might have to whip this up when my three gal pals come over for lunch in a week.
ReplyDeleteI adore smoked kippers and these sort of spreads. Delish.The preserved lemon addtion just makes it more yum.
ReplyDeleteElles sont terriblement parfumées tes rillettes et avoir très bon goût. Sur du pain de campagne sortant du four, c'est un régal !
ReplyDeleteBisous, Doria
I tried rillettes in Switzerland, and am so glad that you post a recipe! Thank you Rosa, it is definitely a yummy yum recipe! C'est magnifique!
ReplyDeleteJ'en mange déjà au maquereau, j'imagine déjà sur un morceau de pain azyme.
ReplyDeleteThe name is a mouthfull...but the spread look great!
ReplyDeletesuperbes photos comme toujours! biises micky
ReplyDeleteComme je n'aime pas le hareng, est-ce que je pourrai conserver la même recette en mettant un autre poisson?
ReplyDeleteBises
CATHY: Bien sûr! N'importe quel poisson en boite ou cuit et émiétté fera l'affaire... Bises.
ReplyDeleteRosa, this looks divine. i usually make a spread with canned tuna and cream cheese with capers, but this just takes it to another level. Have to try it :)
ReplyDeleteI'm with Valli...so good for your skin, particularly in dry winter weather, its nice to add those essential fish oils to the diet...wish I had a cute little cup of this with oatcakes for lunch today. I love the pink plate too...so pretty. :-)
ReplyDeleteJ'adore ! Rien de plus à dire .
ReplyDeleteElles ont l'air vraiment extra ! Quelle recette !
ReplyDeleteI have never had Rillettes but this looks and sounds really good!
ReplyDeleteLe citron confit! Mumm! Une excellente idée. je fais souvent des rillettes de poissons fumés, j'y penserai. Bon Dimanche.
ReplyDeleteOuhhh.... Ca doit être une tuerie, ça !
ReplyDeleteCe doit être un pur régal !
ReplyDeleteje suis conquise par cette recette .. + les recettes de crackers .. TOP !
ReplyDeletesur du pain grillé !!! hummmm c'est trop bon
ReplyDeleteTrès bien ça avec un petit apéritif !
ReplyDeleteI've never tried smoked herring before - this would be a great one for me to try!
ReplyDeleteCes rillettes doivent être très parfumées, avec une belle force de caractère!!! Ca me plait!
ReplyDeleteSuperbe recette !! Tu sais que chez moi on apprécie les recettes apéro ;o))
ReplyDeleteOh this sound really great! Especially on lavash.
ReplyDeleteI agree on the spreads, especially love smoked fish ones :) This one looks delicious and tempting...yum!
ReplyDeleteOne of my favorite dinners, thanks for sharing this recipe.
ReplyDeleteSimon