It has always been my dream to make my own pasta, but since I don't have a pasta machine, I never thought that it'd be worth giving it a try as I believed that handmade pasta would be of inferior quality...
Not long ago, I made "Chicken Parmesan/Chicken Parmigiana" (see recipe from Bon Appétit), a luscious Italian dish with which I have madly fallen in love with. When looking into my cupboards, I came to the conclusion that there was no bought pasta worthy of that delightful dish and that if I wanted to hoghlight this dishe's delightfullness, I had no other choice than to produce the pasta myself. That's how I ended up making "Tagliatelle" from scratch!
Thanks to the great kitchen bible The Silver Spoon's easy to make and straight forward recipe, I am now able to prepare the most succulent pasta I have ever eaten in all my life. Even an Italian Mama would be proud of me (well, at least, I hope it would be the case!)! Homemade pasta are by far superior (taste- and flavor-wise) to any store-bought ones. They are incomparable...
These melt-in-the-mouth fresh "Tagliatelle" are perfect. With their delicate, soft, silky and stretchy texture as well as their wonderful eggy taste, you'll just simply be incapable not to make them again and again and again. They are so addictive!
You'll never grow tired of the endless possibilities (lasagna, ravioli, canelloni, etc...) this basic pasta dough offers and the intense pleasure confered by your pastaiolo creations. A priceless gourmet's drug!
Italy isn't all that far after all...
~Tagliatelle ~
Recipe by "The Silver Spoon" and adapted by Rosa @ Rosa's Yummy Yums.
Serves 3-4.
Ingredients:
1 3/4 Cups (200g) All-purpose flour, plus extra for kneading
2 Large eggs (~63g), lightly beaten
A pinch salt
Semolina (semolina di grano duro) flour, for dusting
Method:
1. Sift the flour and a pinch of salt into a mound on the counter/working surface.
2. Make a well in the center and add the eggs.
3. Using your fingers, gradually incorporate the flour, then knead for about 10 minutes.
4. Shape the dough into a ball, cover with a towel and let rest for 15 minutes.
5. Cut the dough in four pieces, then dust your counter with semolina flour and roll one of the pieces as thin as possible (1-2 mm/0.25-0.5 inches).
6. Cut thin strips (see method here) and place on your towl.
7. Process in the same way with the remaining pieces of dough.
8. Dust the pasta with extra semolina flour and let them "dry" on the towel for about 3 hours.
9. Cook in simmering water for about 2-3 minutes.
10. Drain, add olive oil or butter and serve.
Remarks:
While kneading, if the dough is too soft, add a little extra flour and if it is too firm, add a little water.
Try to get a rectangle when rolling the dough.
You can use this dough to make any pasta (lasagna, ravioli, canelloni, fettucini, etc...).
Remember that for 100g flour, you'll need 1 egg. Knowing that, you'll be able to play with quantities.
Serving suggestions:
Serve these pasta with the sauce or accompaniment of your choice (see my sauce recipes here) and enjoy without moderation.
I highly recommend this combo: truffle oil and shaved parmesan.
****************
~Tagliatelle ~Recette tirée du livre "La Cuillère d'Argent" et adaptée par Rosa @ Rosa's Yummy Yums.
Pour 3-4 personnes.
Ingrédients:
200g de Farine blanche/fleur, plus un peu pour le pétrissage
2 Gros oeufs (~63g), battus légèrement
Une pincée de sel
Farine de blé dur (semolina di grano duro), pour saupoudrer le plan de travail
Méthode:
1. Tamiser la farine et le sel, et former un puits sur votre plan de travail.
2. Ajouter les oeufs.
3. A l'aide de vos doigts, incorporer graduellement la farine, puis pétrir la boule de pâte obtenue pendant 10 minutes.
4. Bouler la pâte, la couvrir avec un linge et la laisser reposer 15 minutes.
5. Diviser votre boule de pâte en 4 pâtons, puis saupoudrer votre surface de travail avec la farine de blé dur et rouler votre pâton (travailler 1/4 de la pâte à la fois) aussi finement que possible (1-2 mm).
6. Découper des bandes fines (voir méthode) et longues, puis les placer sur un linge.
7. Procéder de la même manière avec les 3 autres pâtons.
8. Saupoudrer vos pâtes avec un peu de farine de blé dur et laissez-les "sécher" sur votre linge pendant trois heures.
9. Cuire les pâtes dans de l'eau bouillante pendant 2-3 minutes.
10. Egoutter les pâtes, ajouter de l'huile d'olive ou du beurre et servir.
Remarques:
Pendant que vous pétrissez la pâte, rajoutez un peu de farine si elle est trop molle/humide ou rajoutez de l'eau (une CC à la fois) si elle est trop sèche.
Essayez d'obtenir un rectangle lorsque vous roulez votre pâton.
Vous pouvez utiliser cette pâte pour faire n'importe quel type de pâtes (lasagna, raviolis, canelloni, fettucini, etc...).
N'oubliez pas que poue 100g de farine, il vous faudra 1 oeuf. Sachant cela, vous pourrez jouer avec les quantités.
Idées de présentation:
Servez ces pâtes avec la sauce ou l'accompagnement de votre choix (voir mes recettes de sauces ici) et dégustez sans modération.
Je vous recommande cette merveilleuse association: huile de truffes et parmesan en copeaux.
I love to made homemade pasta. Your looks perfect. Well done
ReplyDeleteLooks great! I've always wanted to try making pasta...
ReplyDeleteBravo ! en plus sans machine spécial, faites main intégralement !
ReplyDeleteWow, I'm impressed with your pasta skills Rosa! And thanks for writing about it because it doesn't look as hard as I thought it would be. I might have to try making some!
ReplyDeleteOh, des pâtes maison que ça doit être bon!Elles sont superbes...
ReplyDeleteJe suis curieuse de voir comment tu les as mangé et à quelle sauce?
Bises!
AWOZ: Merci! Je les ai mangé avec un plat appelé "Chicken Parmesan"...
ReplyDelete..wow!!..impréssionnant ma chère Rosa!!!!
ReplyDelete..j'adore les pâtes..humm et le parmesan ouf!!..ce doit être sublime..
~nancy
Elles sont superbes ! Bientôt je m'y mets aussi, papa noël m'a apporté une machine à pâte ;)
ReplyDeleteWow you made fresh pasta at home.
ReplyDeleteYumm , it looks so good.
I am sure it taste yummy delicious too.
Ça tombe bien, j'ai justement la machine manuelle pour faire des pâtes. J'ai très hâte d'en faire l'essai.
ReplyDelete:)
Si j'ai bien compris donc, tu n'as pas utilisé de machine à pâtes? CA voudrait donc dire que je pourrais en faire des aussi appétissantes? CA me plait!
ReplyDeletePALAISDESLYS: Tout à fait! J'ai utilisé mes petites mains ;-P...
ReplyDeleteRosa! I love that you can make this without a pasta maker! It looks delish!
ReplyDeleteexcellent, wow, without pasta machine. However, I am glad to have one :-)
ReplyDeletePâtes maison avec huile de truffes et parmesan! J'ai donné ma machine à pâte aux enfants mais là je la regrette...
ReplyDeleteYour pasta looks perfect! I haven't made pasta in months, I need to fix that soon.
ReplyDeleteFranchement Bravo ma belle Rosa:) Elles sont très réussi tes pâtes!!
ReplyDeleteBonne Année 2009!! Santé et beaucoup d'Amour xxx
~Lexibule~
I don't have a past a machine either Rosa but this gives me confidnece to try making it myself someday!!
ReplyDeleteje fais comme cela aussi....d'ailleurs je rêve de raviolis ces temps ci....
ReplyDeleteça aussi c'est meilleur fait maison!
Nothing beat homemade pasta, I can not wait what sauce are you going to cook for this egg pasta. Look perfect, Rosa.
ReplyDeleteCheers,
Elra
Homemade pasts IS so yum. Too yum ... I try not to make it very often! You did a great job on hand cutting your noodles and have made them look like taking a bite.
ReplyDeleteNice work! I love homemade pasta dressed simply so that you can enjoy it's delicate flavour and texture.
ReplyDeleteI'm totaly impressed, Rosa! First the home made pizza dough... now the home made pasta! Humpf... I'd never, ever in a thousand years dare to make those!
ReplyDelete...plus, yours are beautiful! Bravissimo! Like they would say! LOL
Excellent work on your first pasta!
ReplyDeleteI love homemade pasta and have been known to whip up a batch every so often. I enjoy making my own ravioli in particular. I've been looking at The Silver Spoon for some time and have it on my Amazon wish list; I might have to splurge on it sooner than later.
ReplyDeletehappy new year!!!
ReplyDeletequel bonheur ces pâtes fraiches maison, elles ont l'air succulentes! je ne me suis jamais lancée, mais tu me tentes!
Pâtes maison comme ça, gtu as bien fait de revenir.
ReplyDeleteSuperbe, BRAVO !! Du fait maison c'est tellement meilleur.
ReplyDeleteWonderful,thanks for the helpful link.I'll try making some homemade pasta soon:)
ReplyDeleteI can't believe how awesome your pasta turned out without a machine. I just got the kitchenaid attachment the other day, and now I definately want some homemade tagliatelle
ReplyDeleteQuelle belle pasta !
ReplyDeleteBises
Je n'ai jamais pensé à faire des pâtes fraîches et pourtant ma mère en faisait souvent et j'ai même l'appareil qu'il faut pour
ReplyDeleteTu me donnes envie d'essayer
bisous
Réaliser ces propres pâtes, c'est génial !!! Vu les photos, elles sont délicieuses !
ReplyDeleteBisous, Doria
I find the sauce used gets simpler with fresh made pastas...let the taste come through.
ReplyDeleteRosa, wonderful job, enjoy the machine.
Dear sir
ReplyDeleteplease see those videos
http://www.youtube.com/watch?v=Gvt1M7Xp2Uw&eurl=http://widget.slide.com/version/20090105214456/widgets/fw/adapters/wrapper_youtube.swf?playerUrl=http://www.youtube.com/
http://video.google.com/videoplay?docid=-2451908450811690589&ei=PCBYSZT1M4P6-QHInZC9Cg&q=occupation+101
then help us to publish them
and please vest those blogs
http://nowingaza.blogspot.com/
http://gazatoday.blogspot.com/
thank you very much
Je n'ai jamais fait mes pâtes moi-même. J'imagine qu'elles doivent être délicieuses... En tout cas, tes photos sont vraiment appétissantes!
ReplyDeleteTous mes vœux pour cette nouvelle année!
Grosses bises
Beautiful pasta! We're highlighting homemade pasta this week, too. I think you'd have fun watching our show on homemade crescent ravioli - the next type pasta to conquer after that sumptuous looking tagliatelle. By the way - Nice site! I just came across your blog through foodgawker.
ReplyDeleteOoooh, that looks really delicious!!
ReplyDeleteC'est tellement bon les pâtes maison, je n'en ai fait qu'une fois, tu me donnes envie de m'y remettre!
ReplyDeleterhooo....ça doit etre bon...moi qui voulait justement chercher une recette pour en faire...là je crois que j'ai trouvé
ReplyDeletebisous
Oh! I have to try it! I always tried to, but I guess I´ve made a lot of mistakes,... horrible! I will test your recipe!
ReplyDeleteI just made pasta from scratch for the first time - although yours looks much more beautiful! Great job!
ReplyDeleteYour homemade tagliatelle looks very light and fluffy, much unlike my sorry attempt at pasta making. :) Happy new year!
ReplyDeleteYour pasta look so lovely and luscious. Great job!
ReplyDeleteI was thinking of making homemade pasta this evening but didn't, now I wish I had...
ReplyDeleteBeautifully done !
I just love fresh pasta!! Will make some too :)
ReplyDeleteJe rêve de faire moi même mes pâtes. Les tiennes sont magnifiques !
ReplyDeleteI have yet to get my homemade pasta to turn out right, so I'm jealous that yours turned out so great! They're beautiful.
ReplyDeleteHey Rosa, a friend bought me a small pasta machine and I have yet to try making my own pasta ;) You help me a great deal as my children love eating pasta & spaghetti
ReplyDeleteJ'ai toujours voulu en faire mais je n'ai jamais osé ! elles sont super belles !
ReplyDeleteJ'adore les pâtes faites maison, c'est un autre goût... bravo, elles sont super jolies!! biz
ReplyDeleteLooks so nice and tender. Homemade pasta is great stuff
ReplyDeleteun jour je vais me lancer!!!
ReplyDeleteLooks gorgeous I would love some of your homemade tagliatelle. :-)
ReplyDeleteBravo...Rosa, elles sont délicieuses, avec une sauce à la tomate fresche et basilique, c'est comme ça qui je l'aime.
ReplyDeleteBaci
Tu me bluffes, des pâtes fraîches sans machine ! Bravo encore Rosa.
ReplyDeleteBravo Rosa,
ReplyDeleteJe ne fais plus de pâtes maison depuis mon installation en Martinique sous prétexte que j'ai stupidement laissé mon laminoir en Métropole.
J'avoue ne plus avoir d'excuses vu le résultat bluffant ;-)
Pour "Blutengel" en bande son, c'est le même son que les excellents "Depeche mode" de mon enfance : nice !
Ps : Happy New Year !!! ;-)
ReplyDeleteil n'y a pas meilleur ques pates maison , je suis moins courageuse que toi , je fais les miennes à la machine
ReplyDeletebises
je les mangerai avec une petit noisette de beurre ....merci
ReplyDeleteI love making homemade pasta. Maybe we will do some this weekend. Yours looks perfect!
ReplyDeleteOh la la les tagliatelles maison je raffole!! C'est un vrai délice que d'imaginer le gout des tiennes. Bonne journée.
ReplyDeleteTu as raison Rosa, rien de meilleur que les pâtes maison. Et en plus j'aime bien les faire ! Je trouve ça ludique !
ReplyDeleteTes photos sont divines et même nature, on en mangerait ! ;)
magnifiques photos et pâtes bien sûr! biises micky
ReplyDeleteC'est trop bon les pâtes fraiches!!!
ReplyDeleteBises fraiches également ;o)
I haven't made homemade past before. You did a lovely job.
ReplyDeleteLes pâtes maison, un vrai régal...et je raffole des tagliatelles!!!
ReplyDeleteJe te souhaite une très bonne et heureuse année et plein de bonheur!!
Bonne recette! Je vais la tester!
ReplyDeleteComme je t'envie! Faire ses propres pâtes doit être un vrai délice. Je retiens ta suggestion de pâte à l'huile de truffes et aux copeaux de parmesan et j'en ai déjà l'eau à la bouche...
ReplyDeleteYour tagliatelle looks awesome! I have never made fresh homemade pasta myself, a task for 2009!
ReplyDeleteGosh Rosa
ReplyDeleteI am really proud of you.
Well done x
I love the Silver Spoon cookbook. I too have hesitated to make my own pasta due to lack of machinery.But after seeing this lovely pasta, I will attempt it. Great work.
ReplyDeleteGreat looking homemade pasta! I have been wanting to try making my own pasta as well. It is good to know that it is possible without a machine.
ReplyDeleteperfect!!! hope i can get the courage to make a batch of that someday... :)
ReplyDeleteSo you did it without the machine? Have to try that out too since I too don't have one.
ReplyDeleteThe pasta looks delicious and very professional!
Tu me donnes envie de dépoussierer ma machine à pâte (farine de blé dur= semoule fine de blé dur)
ReplyDeleteBises
It does look awesome. You're an inspiration to all of us without pasta makers! THanks for sharing with Presto Pasta Nights.
ReplyDeleteCa c'est génialement bon, et si simple à faire, finalement. Un peu long, des fois on n'a pas le courage, mais il faudrait se pousser pour en faire plus souvent.
ReplyDeleteNothing better than homemade pasta. I make pasta often, particularly pappardelle and lasagna noodles, because homemade pasta is far superior in taste, compared to the store-bought stuff, and it takes little time to make.
ReplyDeleteAnd Rosa, your fresh tagliatelle looks especially good to me. I'd really like to try it with truffle oil.
Wow, your homemade pasta looks wonderful, Rosa! I've never tried making it myself as I've thought it would be intimidating to try...you are so creative in the kitchen!
ReplyDeleteBravo pour tes belles pàtes Rosa, de mon côté, j'en fais de trmps en temps, mais je n'ai aucun mérite,c'est depuis que j 'ai la machine à pâte qui s'adapte à mon robot Kitcheaid, car c'est un jeu d'enfant, et un vrai plaisir pour les dévorer :-D
ReplyDeleteJe fais les miennes à la semoule extra-fine , je les préfères à celles à la farine, as-tu esssayé à la semoule ? :-)
Bisous
Bravo pour tes tagliatelle! Tu est vraisment une "pro" des pâtes faites maison :-) Bonne et heureuse année pour toi et tes proches, bises.
ReplyDeletebravo pour tes pâtes maison. C'est bien quelques choses que je n'ai jamais tenté à la maison
ReplyDeleteWow! your pasta looks delicious! Tagliatelle is my favorite size of pasta noodle.
ReplyDeleteHmmmm... Moi aussi j'ai préparé des tagliatelles maison, pour accompagner mon repas du réveillon de Noël. Rien à voir avec les pâtes du commerce, ça vaut vraiment la peine de se donner un peu de mal !
ReplyDeleteJ'en profite pour te souhaiter une très bonne année,
Bises !
wow, that is some amazing looking pasta! Fresh pasta is SOOOO much better. Yum!
ReplyDeleteelles sont bien jolies !!! quel travail, bravo. biz
ReplyDeletetu me donnes très envie d'en refaire c'est tellement bon .
ReplyDeleteI'm so with you on the "no store bought pasta will ever compete with homemade one notion"! I thought that purchasing a pasta machine would be a waste of money, cause we won't use it all that much, but it turned out to be awesome, and every weekend we're enjoying freshly made pasta. YUM! Your pasta looks divine and I really loved the photos, as always!
ReplyDeleteje pensais justemennt hier que j'avais envie de faire des pâtes !!
ReplyDeleteUn exercice auquel je ne me suis encore jamais essayé. Trop fort !
ReplyDeleteje suis tentée!
ReplyDeleteUn plat de pâtes comme celles ci se déguste le plus simplement du monde, tellement ca doit ètre bon!
Great looking pasta!
ReplyDeleteTu me fais penser qu'il me reste de la semoule à utiliser. J'avais entamé le paquet pour les lasagnes, il faut le terminer au plus tôt. Je ne suis pas certaine de faire des tagliatelles aussi régulières que les tiennes.
ReplyDeleteI'm making this tonight. I think I'll try to shoot it, but I don't think it will be as pretty as your picture!
ReplyDeleteDAZY: Have fun, then! I hope you'll like them...
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