As I love potato gratins (especially Gratin Dauphinois), I thought that I could make something similar, but with an original as well as a seasonal twist. I wanted something traditional, soothing, simple yet somehow extravagant.
So, after rummaging through my entire fridge and all my cupboards, I found exactly what I was looking for. A pretty looking little violet tuber called topinambur or Jerusalem artichoke.
I was going to make a comforting, yet refined "Jerusalem Artichoke Mini Gratins" topped with hazelnuts...
Well, there is no need for me to say that it was fantastic and accompanied my chunky, charred, bloody, tender piece of beef to perfection.
This "Jerusalem Artichoke Mini Gratins" has a delicate nutty, artichoky taste with hints of water chestnuts and has a delightfully creamy texture (similar to potato gratin, since sunchokes have a consistency much like potatoes, except for their slight crispiness). In one word, fantastic!
Wouldn't that make a great side dish for Christmas or New Year?!
~ Jerusalem Artichoke Mini Gratins ~
Recipe by Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2008.
For two small individual gratin dishes.
Ingredients for the "Béchamel Sauce":
40g Unsalted butter
1 Clove garlic, crushed
3 Tbs Flour
300ml Milk
100ml Double cream (35% fat)
1/4 Tsp Cubeb pepper (see info)
Sea salt, to taste
Ingredients for the "Gratin":
1x Béchamel Sauce (recipe above)
600g Jerusalem artichokes (see info)
3 Tbs Hazelnuts, coarsely chopped
Method for the "Béchamel Sauce":
1. Cook butter until brown.
2. Reduce the heat and add the crushed garlic.
3. Cook for about 1 minute.
4. Over low heat, add the flour at once, knead it into the butter and cook for 2 minutes without letting it brown.
5. Add the milk and cream and stir vigorously to avoid the formation of lumps.
6. Simmer, stirring gently with a whisk, until the mixture is thick.
7. Add the pepper and salt to taste.
8. Set aside.
Method for the "Jerusalem Artichokes":
8. Scrub the Jerusalem artichokes under running water.
9. Place them in a pan and cover them with cold water.
10. Bring the water to a boil and simmer for 8-10 minutes.
11. Discard the water and peel the Jerusalem artichokes.
12. Cut them into 4mm (0.2 inches) slices. Set aside.
How to assemble the gratin:
13. Preheat the oven to 200° C (400° F) and butter both gratin dishes.
14. Pour some béchamel sauce into them, place a few slices of JA, then continue alternating until both the sauce and root vegetable have been used.
15. Sprinkle the tops with chopped hazelnuts.
16. Put in the oven and bake for about 40 minutes, until the tops are golden brown.
17. Serve warm.
Remarks:
If you wish, you can add 4 Tbs Parmesan cheese to the béchamel sauce (at the end, together with the pepper).
You can replace the jerusalem artichokes by any other root vegetable of your choice.
Serving suggestions:
Serve this gratin with a good côte de boeuf (or t-bone steak/rib roast) and a salad or with smoked ham, fish or the meat of your choice.
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~ Mini Gratins De Topinambour ~
Recette par Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2008.
Pour deux mini plats à gratin individuels.
Ingrédients pour la "Béchamel":
40g de Beurre non-salé
1 Gousse d'ail, pressée
3 CS de Farine
300ml de Lait
100ml de Crème double (35% de mat. grasses)
1/4 CC de Poivre cubèbe (voir infos)
Sel de mer, à volonté
Ingredients for the "Gratin":
1x Béchamel (recette précédente)
600g de Topinambours (voir info)
3 CS de Noisettes, hachées grossièrement
Méthode pour la "Béchamel":
1. Cuire le beurre jusqu'à ce qu'il ait une couleur noisette (beurre noisette).
2. Reduire la température et ajouter l'ail pressé.
3. Cuire pendant 1 minute.
4. Ajouter le farine et bien mélanger afin d'incorporer le beurre. Cuire pendant 2 minutes sans la laisser brunir.
5. Ajouter le lait et la crème et mélanger vigoureusement au fouet afin d'éviter la formation de grumeaux.
6. Cuire à feu doux, jusqu'à ce que la béchamel soit épaisse.
7. Ajouter le poivre et saler.
8. Réserver.
Méthode pour les "Topinambours":
8. Bien nettoyer les topinambours sous l'eau froide.
9. Les mettre dans une casserole et les recouvrir d'eau froide.
10. Faire bouillir l'eau, puis laisser mijoter pendant 8-10 minutes.
11. Jeter l'eau et peler les topinambours.
12. Les couper en tranches de 4mm d'épaisseur.
13. Réserver.
Méthode pour "Assembler le Gratin":
14. Préchauffer le four à 200° C et beurrer les deux petits moules.
15. Verser un peu de béchamel au fond de chaque moule et arranger joliment quelques tranches de topinambours dessus. Continuer en alternant les couches, jusqu'à ce qu'il ne reste plus de sauce ni de légume racine.
16. Saupoudrer avec les noisettes hachées.
17. Mettre au four et cuire pendant environ 40 minutes, jusqu'à ce que les gratins prennent une jolie couleur dorée.
18. Servir chaud.
Remarques:
Si le vous désirez, vous pouvez ajouter 4 CS de parmesan à la béchamel (à la fin, avec le sel et le poivre).
Vous pouvez remplacer les topinambours par d'autres légumes racine (au choix).
Idées de présentation:
Servez ce gratin avec une côte boeuf saignante (ou avec le morceau de boeuf/la viande de votre choix) et une salade verte. Vous pouvez aussi le servir avec du jambon fumé, du poisson ou même seul avec une salade ou des légumes vapeurs.
tiens, tu me donnes des idées! je vais le noter sur ma liste pour le prochain marché!!
ReplyDeleteTrès original et bien tentant !
ReplyDeleteAvec ce vieux légume, tes gratins sont très originaux et très appétissants. Une belle recette !
ReplyDeleteBisous, Doria
quel bel article , et j'apprends comment on dit topinambour en anglais !! c'est génial ça !! c'est vrai que le goût avoisine celui de l'artichaut !
ReplyDeleteEvidemment que c'est une super idee pour les fetes, Rosa. Meme en dehors des fetes d'ailleurs.
ReplyDeleteÇa m'a l'air délicieux ces petits gratins!
ReplyDeleteI am a lover of all things creamy and tantalizing as this. I have yet to try a Jerusalem artichoke though. I rarely see them at the market...but as you said maybe I will more of them now that they are in season.
ReplyDeleteBonjour Rosa,
ReplyDeleteJe viens de découvrir quelque chose grâce à toi,l'artichaut de Jérusalem.Je ne connaissais pas du tout ce légume ou cette racine:)
Merci du partage:) Il a L,air délicieux ton gratin:)
Bises!
J'aime bien ce légume je l'associe beaucoup dans mes tajines :)
ReplyDeleteSuperbes ! une façon très appétissante d'accommoder les topinambours. J'adore
ReplyDeleteHello Rosa !
ReplyDeleteComme Paprikas je cuisine ce légume surtout en tajine ,mais ça doit être délicieux en gratin !Tes photos sont so pretty ;-) bonne journée !
..miamm des gratins!!..
ReplyDelete..ici,en plus des tits plats on apprend,on a de la bonne musique et de belles photos!!!!!!!!!!merci;)
~nancy
rhoooo...comme ça doit etre bon...un vrai petit régal....quoi dire de plus, la photo parle d'elle meme
ReplyDeletebisous
Bonjour et merci pour ton passage récent chez-moi... Je te reviendrai... bye, Marie
ReplyDeleteThis looks fantastic Rosa, congratulations on your prize. :-)
ReplyDeleteOH my, they look wonderful! Any guest would be thrilled to be served your mini gratins.. and paired with the beef - divine!
ReplyDeleteLooks delicious! I love artichokes!
ReplyDeleteRosa, this is very creative, photo'd well and sounds like a delish 1st course...cheers!
ReplyDeleteWhat a beautiful artichoke, Rosa. I've used to plant this Jerusalem artichokes in my garden. It was delightful to see them, but then it became pests because they multiplied like crazy. Eventually I got tired and kill them all. Shame!
ReplyDeleteI should try to plant it again, but I have to set my mind to be discipline to harvest them, then clear them up, but leave one or two plant for the next season harvest. Thanks Rosa, if you didn't post about it, I would totally forget about this tubers.
Btw, I've actually never seen this color before. The one that common in the supermarket in my area is the yellow one. I must seek through my catalogs to see if they carry this color. It's beautiful!
That gratin is brilliant idea, add to that, hazelnut! this will drive my husband crazy. He loves hazelnut so much!
Anyway, apologize for such a long comment. I can't resist!
Always,
Elra
Franchement, une très belle recette... pour un tubercule si intéréssant et si peu utilisé!
ReplyDeleteThese look beautiful, Rosa! I have yet to see a Jerusalem artichoke around these parts, though. Hmph.
ReplyDeleteça a l'air vraiment délicieux et quelle jolie présentation !
ReplyDeleteAren't you the adventurer! You had my mouth watering both with your pictures and your descriptions! ... of course it doesn't help that I haven't had breakfast yet.
ReplyDeleteTout cela est très bien préparé ...kiss
ReplyDeleteI love jerusalem artichokes, I just roasted a bunch of them the other day!
ReplyDeletehow beautiful as always! the jerusalem artichoke almost looks like a young ginger root, how odd! sounds delicious.
ReplyDeleteThis is so gorgeous! I thought it's galangal. Thanks for sharing : )
ReplyDeleteDire que je ne connais même pas le goût des topinambours ! ces gratins semblent pourtant bien appétissants ! bises !
ReplyDeleteThat sounds briliant. I have to yet taste a Jerusulam artichoke.
ReplyDeleteI usually just slice these in salads, but your recipe is much more decadent. I love it!
ReplyDeleteI scrolled down and down to find a pic of the bloody slab of meat buy no, Rosa's ate it all!!!! Jokes! I love the idea of these mini gratins...must have been a heavenly meal!
ReplyDeletequ'est ce que ça devait etre bon ce mélange de saveurs avec le croustillant de la noisette !
ReplyDeleteJ'adore des topinambours - on oublie trop souvent ces 'vieux légumes' - je vais surprendre ma famille et mes amis avec votre sublime recette..!
ReplyDeleteMerci..:)
voilà un vieux légume qui revient à la mode et tant mieux
ReplyDeletej'en ai au fond du jardin , il ne me rete plus qu'a tester ta recette
bises
I have never heard of this vegetable before must it sounds delicious.
ReplyDeleteyour mini gratins made my mouth water! It is a great holiday side dish! Thanks for sharing!
ReplyDeleteDes topinambours, je ne connaissais pas ça...!
ReplyDeleteServis en petits gratins, j'aime bien ta présentation.
la topinambour est un légume que je n'ai jamais goûté ! en forme de petit gratin, ça me tente bien.
ReplyDeleteThe gratin looks yummy,I've been wondering how to use the Jerusalem artichokes I have grown on my allotment. They really do spread and grow a bit like a weed but lovely flavour in soups and along with other roasted vegetables. I look forward to using your recipe,
ReplyDeletebest wishes, Sue
Looks delicious Rosa and great comfort food :)
ReplyDeleteRosie x
Coucou Rosa
ReplyDeleteUn bonheur ces petits gratins pour une addict du topinambour ! J'ai adoré le gâteau au caramel et aussi celui potimarron-caramel... très réussi, je vais aller voir la recette en français ! Mille bises Agnès
Tu me donnes envie de redonner une chance aux topinambours!
ReplyDeleteBises
Oh!! Sublimes sans aucun doute:)
ReplyDelete~Lexibule~ xxx
hmmmmm que ça doit etre bon ça!!! aufait jtenais à te remercier, je perfectionne mon anglais en visitant ton blog ;)
ReplyDeleteUne façon bien originale de servir ce légume.
ReplyDeletejamais tenté... et avec du lait de coco tu penses que ça marcherait ?
ReplyDeleteThey're gorgeous, and the pictures, too!
ReplyDeleteI am curious, since you live in Switzerland, do you speak another language besides English?
I always intend to make interesting side dishes like this one but somehow I end up doing the tried and true favs....perhaps I lack creativity in the side dish department? Or, more likely, I'm in a rut and need to take a page from you book!
ReplyDeleteDUME: Je ne crois pas que ça serait une association réussie vu le goût particulier, rond et doux du topinambour. Le résultat serait écoeurant...
ReplyDeleteKATIE: Thanks! In Switzerland, we speak 4 different languages (French, German, Italian and Rumantsch). besides Englsh, I speak French (my mother tongue) and a little German...
DANA MCCAULEY: Thanks for the compliment :-D!!!
j'en ai vu hier et voilà que tu me donnes des idées!!! je ne savais pas le nom en anglais, merci
ReplyDeletebonne fin de semaine
Rosa c'est une idée merveilleuse. J'adore ce légume racine, j'ai déjà testé en soupe et en purée mais encore jamais en gratin.
ReplyDeleteBises
I have a love hate relationship with Jerusalem artichokes, especially in the garden. This recipe reaffirms my love for this unique vegetable. They are often used as a substitute for potatoes as in your glorious dish. Some grocers call them sunchokes...Thanks for sharing Rosa. Perhaps, I should try them in the garden again next to the sunflowers their family tree ancestors.
ReplyDeleteCharmant petit gratin! J'ai découvert les topinambours l'année dernière et cette recette doit leur aller à ravir!
ReplyDeleteCe gratin a l'air succulent en plus d'être original. Donc les topinambours ce sont des Jerusalem artichokes ? C'est un joli nom.
ReplyDeleteoh, welch schöner Gratin, der Béchamelboden gefällt mir.
ReplyDeleteils sont très appétissantes tes petits gratins, bon week-end
ReplyDeleteI love Jerusalem artichoke soup, so I'll surely love this even better!
ReplyDeletethis is so interesting Rosa. Anything creamy with artichokes is always welcome.
ReplyDeleteJ'ai failli en acheter ce matin au marché, finalement je me suis décidée pour des betteraves blanches, je pourrais les transformer en gratin.
ReplyDeleteLA CUISINE DES 3 SOEURS: Oui, pourquoi pas! Je fais souvent un gratin similaire avec des bettraves rouges...
ReplyDeleteRien que la lecture de la recette de la béchamel est un délice ! j'adore ce délicat gratin
ReplyDeleteI have never had Jerusalem artichokes but those mini gratins so good! Nice photos!
ReplyDeleteI like how your gratins ooze down the sides. Looks extra appetizing to me that way for some reason.
ReplyDeleteRosa you have the yummiest recipes! That really looks delicious. I'd like to invite you to take some time to drop by at Foodista and share this delicious treat with us. We have launched an online food and cooking encyclopedia ala wikipedia. Add a recipe and you can win a $100 gift card to Sur la table. Don't forget to register first so we know who to thank the recipe for. Thanks! See you there!
ReplyDeleteThanks for the gratins recipe. My husband loves gratins. I am going to make it this weekend.Let's see how things turn out.
ReplyDeleteRUMELA: Thanks for passing by! I hope you'll enjoy this gratin...
ReplyDeleteCheers,
Rosa