Monday, January 8, 2007

QUIZ II - THE ANSWER

A few weeks ago, I asked you to tell me what the following Swiss speciality was (see link).

Nobody had really found out what it was, although certain bloggers were quite close to coming up with the right answer. Vanessa of "Confiture Maison" spoke about "Zopf/Zupf Bread", Paula of "The Cookbook Junkie" thought that it looked like a "Poppyseed Roll". For a very obvious reason, Burekaboy of "Is That My Buréka?" knew what it was, but didn't want to spoil the game and decided to keep his mouth shut!!!

So what was this mysterious food item?!?....

It was a "BÜNDNER BIRNBROT"!!!
It is a peasants' pear and nut bread from Grisons which is in many ways similar to the Alsatian "Beerawecka". It is made with dried pears, dates and figs, almonds, hazelnuts, walnuts, sultanas, raisins, candied orange and lemon, "Birnbrot" spices and "Zopf Bread" dough, Kirsch, and many more ingredients...

This special Christmas (it is also eaten throughout the whole year) bread is delicious when cut in slices and eaten with butter. "Birnbrot" is very nourishing and healthy. Due to it's sturdy nature, it can be kept for quite a long time.

~The inside of a "Birnbrot". ~

Here are some recipes if you want to try that bread at home (click on text link):

7 comments:

  1. Il m'a bien eu ton pain! Je n'aurais jamais imagine qu'il puisse cacher autant de gourmandises! Qu'il est beau! J'ai tres tres envie de l'essayer. Je file voir tes liens. Merci Rosa!

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  2. Oh my. I would have never guessed that. That looks amazing! Yum!!! Happy New Year Rosa! Cheers!! xoxo

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  3. CONFITUREMAISON: Et oui ;-P! C'est une spécialité très riche et qui est bonne pour la santé (idéale pour un petit déjeuner fitness). Oui, ce pain est beau. Bien que je n'aie pas encore fabriqué cette spécialité (seulement mangé), je te conseille d'essayer la recette de "Sunday Supper" car elle est suisse à 100%. Je suis impatiente de voir ce que ça donnera...

    ROSA: That's the beauty of this quiz, LOL! It is really delicious... Happy New Year to you too, Rosa. Cheers. XXX

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  4. Je n'ai jamais vi çaen Suisse, mais en Alsace, je trouve ça riche, très riche mais délicieux.

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  5. Es zieht ganz schön ton Birnbrot je dois dire ;-) C'est vrai que c'est bon et que cela se garde super bien !!!

    Amitiés gourmandes
    Claude le fribourgeois

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  6. MAMINA: En fait, on en trouve partout en Suisse (pas qu'en Suisse allemande)... L'Alsace partage certaines recette avec nous (choucroute, saucisses, biscuits, etc...). C'est une spécialité très riche qu'il est impossible de manger en quantité. Le "Birnbrot" est super bon pas seulement avec du beurre, mais aussi avec du fromage!

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  7. CLAUDE-OLIVIER: Merci pour ta visite et ton commentaire! Danke. Leider ist es nicht meine Kreation. Es war geschenkt! Oui, c'est vraiment délicieux et ça se garde sans problème...
    Salutations et bonne cuisine,
    Rosa

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